kvernan.com
Cart

English

Norsk
Siste blogginnlegg

(Nesten) alt til 59 kr!

Ikke lenger egen nettbutikk på kvernan.com

Populært med bygg

Ikke gå over bekken etter vann... gå til ICA

God jul!

Planlagt vedlikehold av betalingsplattform

Ytterligere rabatt på mjøl og gryn

American Express og Diners Club

Improved payment options

Produkter fra Saltå Kvärn tilgjengelig på bestilling

Hurtigruten - minutt for minutt
Hurtigruten - minutt for minutt

Google
Web kvernan.com

Historikk

Gården Kvernan ble valgt som kulturminne i Flesberg kommune i anledning «Kulturminnestafetten 1997». I sommersesongen har det vært servering i Sommerstua siden 1991, det markeres dermed 20-årsjubileum i 2011.

Siden før 1670 har det vært mølle ved «Quernaan», først som gårdskvern for Vatnebryn og andre naboer før man i 1801 levde av mølla. Fløtningsdammen ved utløpet av Vatnebrynvannet ble utbedret i 1911. Det muliggjorde at Kvernan fikk eget kraftverk som avløste vannhjula på den gamle mølla i 1918. Gården var dermed blant de første i Flesberg som fikk elektrisk strøm.

Den første telefonlinja i kommunen gikk mellom Kvernan og gården Svenesund i Svene. På den tida var mølla et viktig samlingspunkt og en god inntektskilde. Møllebygningen, som den er i dag, stod ferdig i 1928.

Kvernan Mølles spesialitet har siden 70-tallet vært byggmjøl (grautmjøl) malt på steinkvern. Fra 1991 ble det også i perioder malt sammalt hvete.

Kraftstasjonen var i drift helt til 1986, da de gamle rustne skovlene sa takk for seg for godt. Det var heller ikke lenger så stort behov for å ha den i funksjon lenger. Saga hadde fortsatt likestrøms motor, men den ble først og fremst brukt på 40- og 50-tallet. Fløtningstømmeret gikk til Larvik og ble ikke behandlet her.

Totalt består Kvernan i dag av 12 bygninger, bl.a. stabbur, bryggerhus, låve, staller og smie.

Kaféen i Sommerstua åpnet i 1991 og feirer 20-årsjubileum i 2011. Her serverer vi vafler med steinmalt mjøl, speltvafler egnet for veganere, diabetikere og allergikere, rømmegraut, risengrynsgraut, pommes frites, iskrem, soya-is, kaffe/ te og mineralvann/ juice. Det er salg av steinmalt mjøl, kioskvarer, dvd-filmer m.m. Vi bruker økologiske egg i vaflene og serverer kaffe fra rettferdig handel (Fairtrade).

Bygningen ble trolig satt opp så tidlig som på 1700-tallet på Grøsli-skjerpet på den andre siden av elva ? og ble flytta hit i 1880. I 1950 ble stua flytta dit den står i dag. Navnet kommer av at det var vanlig å flytte ut i et mindre hus om sommeren på gårdene i gamle dager.

Like ved Sommerstua har vi en stor trampoline, som naturligvis er til gratis bruk for barn i alle aldre. Vegg i vegg med stua er «Tegneseriebua» med nye og brukte tegneserier og andre blader, dvd-filmer, bøker, musikk, videospill og mye mer til salgs. Her kan du også spille videospill eller lese i blader.

Last ned
Webshop
nordicdvd.com
Cart

Filmer med engelsk tekst
All   Sweden   Norway   Denmark   Finland

Blu-Ray Disc
All   Sweden   Norway   Denmark   UK

Hurtigruten - minutt for minutt
Hurtigruten - minutt for minutt

Budsjettpriser!
Blu-ray  DVD  CD  Spill  Posters  Bøker

DVD ryddesalg
DVD ryddesalg

S-FILM Se en "sjelden" film! Et kvalitetsmerke fra Film&Kino.
Betalingsmetoder

VISA VISA Electron
MasterCard Maestro
Verified by VISA
MasterCard SecureCode
American ExpressDiners Club
Quickpay


Annonse fra Google

Contact us - Order information - Privacy Policy
All cover images, posters, press material, logos, advertisements etc. are copyright their
respective owners and are used on this site for promotional purposes only.
Hosted by tsohost.com (affiliate link). PCI certificed secure payment solution by Quickpay.
Site design and programming by [oeb]. OEB © 1997- 2019